Sfîntul
Dimitrie
(? - 306)



Sf Dimitrie
Sf.Mare Mucenic Dimitrie (Demetrios) Izvorâtorul de mir din Thessalonika (Tesalonic) a fost fiul proconsulului roman in Thessalonika. In perioada acea crestinii erau persecutati pe tot intinsul Imperiului Roman. Cu toate acestea, atit tatal cit si mama Sf Dimitrie, erau in secret crestini. Sf Dimitrie fu botezat pe ascuns in casa parinteasca.

Dupe ce a ajuns la maturitate si dupa mortea tatalui sau, imparatul Galerius Maximian devine imparat (305). Increzator in loialitatea si calitatile tinarului Dimitrie, Galerius il numeste proconsul al districtului Thessalonika. In aceasta functie, lui Dimitrie ii reveneau ca principale indatori apararea orasului de barbari si eradicarea crestinismului. Fara sa-si dea seama, imparatul tocmai numea in functia de proconsul pe omul care va reusi sa converteasca multi necredinciosi la religia crestina.

Sf Dimitrie accepta numirea si se intoarce la Thessalonika unde icepe a-l glorifica pe Domnul Iisus Hristos. In loc de a-i persecuta pe crestini, el incepe sa propovaduiasca crestinismul locuitorilor orasului si sa inlature obiceiurile pagine si credinta in zei.

Cind Maximian afla ca proaspat numitul proconsul este crestin si ca a reusit sa convertesca pe multi dintre supusii Romei la crestinism este cuprins de furie. Profitind de o campanie dusa in regiunea Marii Negre se abate pe la Thessalonika in dorinta de a-i masacra pe crestini.

Aflind de venirea iminenta a imparatului, Sf Dimitrie isi imparte averea saracilor si incepe sa posteasca si sa se roage pregatindu-se pentru momentul cind va plati cu viata cutezanta sa.

Imediat dupa sosirea sa, imparatul il convoaca pe Sf Dimitrie care marturiseste cu indrazneala ca este crestin. Maximian da ordin ca Dimitrie sa fie inchis. Se spune ca in temnita in care era inchis Sf Dimitrie primi vizita unui inger care-l imbarbata.

Intre timp imparatul se amuza privind la lupte in care atletul lui favorit, germanul numit Lyaeos cistiga neintrerupt. Luptele se desfasurau pe o platforma suspendata deasupra unei paduri de sulite, asezate astfel incit, cel care cadea de pe platforma sa fie strapuns de sulite. Un viteaz crestin, pe nume Nestor, cu binecuvintarea si rugaciunile Sf Dimitrie reuseste sa-l invinga pe german. Infuriat imparatul da ordin ca Nestor sa fie ucis (acesta este si el serbat in calendarul ortodox pe 27 octombrie sub numele de Sf Mucenic Nestor) si da ordin ca Dimitrie sa fie executat.

La apus, pe 26 octombrie 306 Sf Dimitrie este omorit de catre soldatii romani trimisi sa duca la indeplinire sentinta. Servitorul credincios al Sf Dimitrie, pe nume Lupus, reuseste sa ia vesmintele inmuiate in singe si inelul acestuia. Cu aceste relicve, conform legendei, Lupus reuseste sa vindece multi oameni. Mai tirziu, Lupus este si el ucis tot la comanda imparatului Galerius.

In timpul domniei Sf Constantin (306-337) se construieste o biserica deasupra mormintului Sf Dimitrie. Se spune ca in cripta in care este inmormintat Sf Dimitrie izvoraste mir. Pentru acest motiv Sf Dimitrie se mai numeste si "Izvoritorul de mir".

Daca vreti sa cititi mai mult, puteti consulta lucrarea Vietile SfintilorSf Dimitrie.


Observatie: Aceasta scurta nota biografica are la baza date culese din Internet (vezi bibliografia) care nu au fost verificate de Patriarhia Romana.

Gabriel Ditu