ROCA
Noutati | Despre Mine | Harta |  




Mucenici muntenesti




Ingrediente :
500 g faina, plus cea necesara pentru intins, 200-250 g zahar tos, 250 g nuci macinate, putina sare, 1 plic cu zahar vanilat, scortisoara fin macinata, putina coaja rasa de lamaie (optional).

Instructiuni:
1 ) Punem in vasul in care framantam aluatul 250 ml apa si putina sare.
2) Adaugam apoi treptat faina cernuta si framantam bine aluatul.
3 ) Formarea mucenicilor se poate face cu ajutorul unui dispozitiv* care se gaseste in comert sau manual**.
4 ) Mucenicii astfel facuti ii lasam sa se zvinte pe o hartie curata, presarata cu faina, presarand si peste ei putina faina. In mod normal se zvanta de seara pana dimineata. Daca nu s-au zvantat suficient, ii putem baga in cuptor cateva minute.
5 ) Intr-o oala mai mare punem 4 litri de apa la fiert cu putina sare, iar dupa ce da in clocot, punem mucenicii si-i fierbem*** cel putin 15 min. Optional, putem pune putina coaja rasa de lamaie. Trebuie avut grija sa nu se lipeasca sau sa dea in foc.
6 ) Inainte sa fie gata, adaugam zaharul si gustam daca sunt destul fierti si suficient de dulci.
7 ) Dupa ce s-au fiert, luam oala de pe foc, punem zaharul vanilat si acopeim oala cu un capac. Daca zeama este prea groasa, putem sa adaugam putina apa fiarta.
8 ) Cand ii servim, presaram nuca macinata si scortisoara, dupa preferinta.

*Formarea mucenicilor cu ajutorul unui dispozitiv
Pe o planseta presaram faina, luam o bucata din aluat si o intindem uniform cu vergeaua, ca sa obtinem o foaie groasa de cativa milimetri. Apoi cu ajutorul dispozitivului, decupam din foaie mucenicii. Acesti mucenici au forma cifrei 8.

**Formarea mucenicilor manual
Daca ii formam cu mana, intindem cu vergeaua o foaie groasa de cca 5 mm din care taiem cu un cutit suvite late tot de 5 mm. Fiecare suvita o rulam cu mana ca sa devina cilindrica si de grosime convenabila, pe care o sectionam in bucati lungi de 5-6 cm. Din aceste segmente facem fundulite mici cu o singura bucla, iar in locul de imbinare apasam usor cu degetul, ca sa se lipeasca. Continuam pana terminam aluatul.

***Daca nu-i fierbem pe toti, dupa ce se usuca foarte bine, ii putem pastra mai mult timp si prepara ulterior.

Nota Lingvistica
Mucenic este cuvantul slavon pentru martir.

Legenda Mucenicilor
In ziua de 9 martie se pomenesc Sfintii 40 Mucenici din Sevastia.

Cei 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati în slujba împaratului roman pagân Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid si Domnos erau foarte priceputi în studiul Scripturilor. Aflând despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se închine idolilor. Refuzând, au fost întemnitati timp de 8 zile, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri. Prin semne divine au fost însa întariti în dreapta credinta. În cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghetare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însa locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorât asupra mucenicilor. În zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. Ramasitele lor au fost arse, iar cenusa aruncata în lac.



Pofta Buna