Sfîntul Arhanghel
Gabriel


Sf Arhanghel Gabriel
Semnificatia numelui Gabriel (Gabriyel) in ebraica este: omul puternic a lui Dumnezeu (Fortitudo Dei - lat). O alta varianta a numelui des folosita in scrierile bisericesti este Gavril. Este unul din cei trei arhangheli mentionati in Biblie. Arhanghelul Gabriel este mentionat de patru ori in Biblie:
  • In Vechiul Testament cap VIII, el prevesteste distrugerea Imperiului Persan de catre Alexandru Macedon

  • In Vechiul Testament cap VIII, dupa ce Daniel se roaga pentru Israel, Gavril ii comunica acestuia profetia Nasterii lui Iisus Hristos

  • In Noul Testament ii prevesteste lui Zaharia nasterea fiului sau Ioan (Botezatorul).

  • In Noul Testament ii prevesteste Fecioarei Maria nasterea lui Iisus.


  • Arhanghelul Gabriel in traditia crestina este simbolul iertarii in timp ce Mihail este cel al judecatii. In acelasi timp, evreii vad in Gabriel mai mult partea de forta si putere, legata de caracterul acestuia considerind ca el este simbolul judecatii lui Dumnezeu si Mihail cel al iertarii. Astfel ei ii atribuie lui Gabriel distrugerea cetatii Sodoma.

    In Biblie sint descrise inca doua evenimente care pot fi atribuite Arhanghelului Gabriel: aparitia ingerului vazut de Sf Iosif si de pastori si cel care este trimis sa-l incurajeze pe Iisus pe cind se ruga in gradina.

    Spusele lui Gabriel citate in Biblie: "Eu sint Gabriel, cel care sta in fata lui Dumnezeu..." au facut pe multi sa spuna ca Gabriel ar fi unul din ingerii cu gradul cel mai inalt, alti teologi insa explica cuvintele acestuia ca facind referire la pozitia lui in rindurile mesagerilor lui Dumnezeu.

    Personal cred ca numai in mintea noastra este nevoie de o clasificare, fiind o trasatura pur umana avind probabil la radacina inabilitatea noastra de a putea percepe toate lucrurile din jur simultan. A ordona lucrurile dupa un anumit criteriu ne ajuta a ne concentra asupra a ce este important.

    Daca vreti sa cititi mai mult, puteti consulta lucrarea Vietile SfintilorSoborul Sf Mihail si Gavril.


    Observatie: Aceasta scurta nota biografica are la baza date culese din Internet (vezi bibliografia) care nu au fost verificate de Patriarhia Romana.

    Gabriel Ditu